Köszöntő

Hazai törzsközönségünkkel négy évtized közös koncertélményei alatt ugyancsak jól megismertük egymást, tehát bemutatkoznunk főként az újonnan érkezők részére volna illendő. Kérem, engedjék meg, hogy ehhez külső segítséget vegyek igénybe, ráadásul a kis történethez el kell csábítanom Önöket a Kanári-szigetekre, és egy kicsit a maiaknál békésebb időkre…

A szigetek egyik városkájában adott koncert után bejött egy (még nálam is idősebb) zenekedvelő német úr, és elragadtatva gratulált a koncerthez. Az EU magas beosztású tisztségviselője volt (névjegyét évekig a szmokingom zsebében őriztem). Azt mondta, sok probléma és gond elől repült ide megnyugvásért, és mivel itt éppen egy magyar kamarazenekar koncertjét hirdették Bartók műsorral, úgy gondolta, ezt feltétlenül hallania kell.

Az ő hivatalos feladata konferenciák megszervezése volt, pár nap alatt neki kellett döntenie a megfelelő országról és helyszínről. Azt állította, a koncert hatása alatt megszületett az elhatározása. A zenei élményeken túl – és Bartók kisugárzása mellett – felismerte, hogy mi a pódiumon nagyszerűen megjelenítettük egy kis köztársaságnak az ideális modelljét! Elmondása szerint minden muzsikus olyan lelkesedéssel és intenzitással muzsikált, mintha egyedül ő játszaná a darabot, miközben figyelték a szólamvezetőket és legfőképpen a koncertmestert, akinek az irányítását egy pillanatra sem hagyták figyelmen kívül. Sok kamarazenekart hallott már– de neki kimondottan ez a magyar modell tetszett a legjobban, „megvan az ideális helyszín, legközelebb Magyarországra megyünk!”-jelentette ki. Aztán így is történt.

Magyarország 2004-es EU-csatlakozásának pillanatában Budapesten a Sándor-palotában együttesünk díszhangversenyének keretében hangzott el a déli harangszó után a köztársasági elnöki beszéd. Két nap múlva pedig Stuttgartban a kulturális miniszterek beszédeinek alkalmával szintén mi adtuk az ünnepi hangversenyt a Weisser Saalban…

 

 

 

Botvay Károly

A zenekar tagjai

Pilz János

koncertmester

Botvay Károly

művészeti vezető, alapító

Hegedű

Brácsa

Kárpáti Szilvia

szólamvezető

Krähling Dániel

Szólamvezető

Cselló

Nagybőgő, csembaló

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben adta első koncertjét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból alakult társaság Botvay Károlyt kérte meg művészeti vezetőjének, koncertmestere 1986-tól Bánfalvi Béla volt, ő 25 éven át töltötte be ezt a posztot. Az együttes első nemzetközi sikerét 1982-ben érte el, a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari verseny díjazottja volt. 1983-tól a zenekar rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, napjainkban több önálló bérlet és koncertsorozaton szerepel évente a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában és a BMC-ben, állandó vendége vidéki nagyvárosok koncerttermeinek is.

A kamarazenekar 1995-ben megálmodta, és azóta minden évben megrendezi a Nemzetközi Haydn Fesztivált Fertőd-Eszterházán, neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, többek között David Grimal, Jandó Jenő, Lencsés Lajos, Kocsis Zoltán, Maurice Steger, Perényi Miklós, Reinhold Friedrich, Rost Andrea volt a partnere.

Az együttes hanglemezeken is megörökítette repertoárját a Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio cégek partnereként. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD felvételt rögzített.

2001-ben a zenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori díjat, 2006-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Díját.

Hangversenyein az állandó kamarazenekari repertoár mellett a barokk, klasszikus és romantikus zene fúvós hangszerekkel kiegészített darabjai, szimfóniái is gyakran elhangzanak. Az együttes nagy hangsúlyt helyez kortárs magyar zeneszerzők alkotásainak megszólaltatására, gyakran játszik kifejezetten a zenekarnak komponált műveket. A Budapesti Vonósok életében kiemelten fontos a zenei élmény átadása az ifjabb generációknak, /Operajátszóház-bérlet/ valamint a tehetséges zenész fiatalok segítése pályájuk elindításában, /a zenekar rendszeresen együttműködik több budapesti kerület művészeti iskolájával./

Az együttes 2017-ben ünnepelte 40 éves fennállását, a következő évben indította útjára második saját, évente megrendezésre kerülő fesztiválját, az Óbudai Zenezug Fesztivált a zenekarnak otthont adó Óbudai Társaskörben.

A Budapesti Vonósok Liszt-díjas koncertmestere Pilz János,

Kossuth-díjas alapító művészeti vezetője: Botvay Károly.