Kategóriák
Hírek

Csajkovszkij Est – Alexander Simic és a Budapesti Vonósok koncertje

Ha igazán romantikus zenére vágyunk, akkor Csajkovszkij biztosan szerepel a válogatásunkban. Az orosz mester 23 évesen vágott bele a nagy kalandba, hogy jogász múltjának hátat fordítva zenésszé képezze magát.

Csajkovszkij Est
Alexander Simic és a Budapesti Vonósok koncertje

2021. október 13. szerda, 19:30 
Helyszín: Festetics Palota Tükörterem

Műsor:
Csajkovszkij: Andante cantabile Op. 11
Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára Op. 33
Csajkovszkij: Vonósszerenád Op. 48

Közreműködik: Alexander Simic – gordonka
Koncertmester: Pilz János

Ha igazán romantikus zenére vágyunk, akkor Csajkovszkij biztosan szerepel a válogatásunkban. Az orosz mester 23 évesen vágott bele a nagy kalandba, hogy jogász múltjának hátat fordítva zenésszé képezze magát. Az Andante cantabile, mely az első vonósnégyes lassútétele, már a szerző életében is önálló életet élt. Egy alkalommal Lev Tolsztoj ült a hallgatóság köreiben, s könnyekben tört ki a mű hallatán.

Az est szólistája a 17 éves Alexander Simic, akire négy éve figyelhetett fel a szélesebb közönség. Az ifjú csellóművész azóta egy new york-i nemzetközi verseny győztese is lett, a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen pedig Várdai István növendéke.

A Rokokó-variációk amellett, hogy igazi bravúr-darab, különleges kincseket rejt. A régi francia stílus pompáját, eleganciáját a 19. század felfokozott érzelemi világán átszűrve tárja elénk. Minden hangja Csajkovszkij sajátja, de a téma és a zenekar összeállítása is a késő 18. századra emlékeztet. 
A Vonósszerenád nem hiányozhat mai műsorunkból. Az egyik legősibb műfajnak nagy utat kellett megtennie a lantkíséretes, gyertyagyújtással viszonzott szerelmes daltól a modern koncerttermeket betöltő zenekari muzsikáig. A szerenád azonban mindvégig a rajongás, a vágyódás, az öröm és a szerelem zenéje maradt.