Kategóriák
Hírek

Nyári esti tangó

Visszatértünk.

Végre újra közönség előtt játszhattunk június 21-én, hétfőn este Budapesten, a Jézus Szíve Jezsuita Templom kertjében. 

Ez a koncert sok szempontból különleges volt számunkra.

Hosszú idő után először nem csupán online közönségünk volt, hanem élő koncertet adhattunk, ráadásul teltház fogadta az együttest.

Igazán felszabadító volt látni azt a rengeteg vidám tekintetet, mosolygós arcokat, ismerősöket.

Az estét különlegessé tette a műsor és a közreműködők varázsa is, hiszen ezen a koncerten a tangóé volt a főszerep, egy olyan kiváló táncospárral, mint 
Kulik Johanna és Korom Péter.

 
A műsorról röviden:
 
A tangó hazájában gyakran szabadtéren, köztereken tartanak milongákat. Ennek hangulatát idézte a Budapesti Vonósok műsora. A tangó különleges tánc, „séta zenére”, „a kapcsolódás művészete”. A férfi vezet, ám mindkét fél szabadon improvizálhat, folyamatos párbeszédet alkotva. Az argentin társadalom peremén született, később a szalonokba kerülve nemzeti műfajjá vált. Astor Piazzolla bárokban, tánctermekben harmonikásként kezdte zenei pályafutását. Később Párizsban Nadia Boulanger-nál tanult zeneszerzést, aki elégedetlen volt kompozícióival, utánzatoknak tartotta azokat. Egy alkalommal rávette, hogy játsszon neki egy tangót, s így kiáltott fel: „Maga idióta! Ez a valódi Piazzolla!” Így történt, hogy a zeneszerző új műfajt hozott létre, beemelve a tangót a klasszikus komolyzene világába. A Négy évszak Buenos Airesben eredetileg saját speciális együttesére íródott harmonikákkal és elektromos gitárral. Formájával és idézetekkel is tiszteleg Vivaldi előtt, s ez még hangsúlyosabbá vált, amikor Gidon Kremer hegedűművész megbízására Leonyid Deszjatnyikov elkészítette a szólóhegedű-vonószenekari változatot. Az este szólistái a Budapesti Vonósok tagjai voltak.
 
Koncertmester: Pilz János
Művészeti vezető: Botvay Károly
 
Műsor:

Orbán György: Tango

Glazunov: Alla espagnola

Vivaldi: Nyár – Pilz János – hegedű

Piazzolla: 4 évszak Buenos Airesben

- Nyár – Surján Péter – hegedű 

– Ősz – Varró Katalin – hegedű

– Tél – Takácsné Nagy Gabriella – hegedű

– Tavasz – Németh Mátyás – hegedű

Piazzolla: Libertango