Kategóriák
Hírek

Jótékonysági estek a Budapesti Vonósokkal

„Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” – olvashatjuk a Bibliában, amikor Pál apostol Milétuszban Jézus szavaira emlékeztet bennünket (Apostolok Cselekedetei 20, 35.). Adakozni ma már sokféleképpen lehet, ilyenkor pedig maga az adakozó válik gazdagabbá – ezúttal a jó lelkiismeret nyújtotta öröm mellett a zenei élménynek is köszönhetően, amivel a Budapesti Vonósok ajándékozza meg a közönséget jótékonysági hangversenyein.

A Liszt-díjas Pilz János koncertmesteri és a Kossuth-díjas Botvay Károly művészeti vezetésével működő, világjáró vonószenekar a barokk zene gyöngyszemeivel, ismert szerzők – Händel, Telemann és Vivaldi – aránylag ritkán hallható műveivel örvendezteti meg hallgatóságát az idei évadban tartott jótékonysági hangversenyeivel, melyek esetében a leginkább egy-egy szerzőre való fókuszáláson túl közös vonás még, hogy egy-egy remek akusztikájú budapesti templomban élvezhetjük azokat, a barokk repertoár kapcsán ez még ráadásul autentikus élménynek is mondható. A jótékony szervezetek, amelyek számára a zenekar a gyűjtést szervezi, beteg, illetve hátrányos helyzetű gyerekek, családok életét igyekszik szebbé vagy legalább elviselhetőbbé varázsolni a mindennapokban, emberfeletti munkájuk révén.

2023. október 8. (vasárnap) - 19:30
Káposztásmegyeri Szentháromság Plébániatemplom

Az első, október 8-i koncertre a Káposztásmegyeri Szentháromság Plébániatemplomban kerül sor, amelyen a Magyarországi Református Egyház által fenntartott Bethesda Gyermekkórház a gyűjtés kedvezményezettje. Az évente közel 170.000 beteg gyermeket ellátó kórház közép-európai régióban az egyedüli egyházi fenntartású gyermekkórház. A jótékonysági esten Georg Friedrich Händel zenéje kerül középpontba, na meg a B-dúr hangnem. Egy hegedűverseny Pilz János szólójával és egy concerto grosso mellett Elek Petra szopránján egy ritkán hallható latin nyelvű motetta, a Silete venti (Szélcsend) szólal meg, melynek szövege az isteni szeretetet hangoztatja.

2024. február 11. (vasárnap) - 19:00
Boldog Meszlényi Zoltán templom
boldog meszlényi zoltán templom

Az ezt követő jótékonysági koncertre 2024. február 11-én kerül sor, a XI. kerület Boldog Meszlényi Zoltán Templomban, a Kárpátaljai Családokért Egyesület javára. A szervezet a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány égisze alatt bár 2015 óta működik, a mostani nehéz időkben különösen nélkülözhetetlenné vált a munkájuk a térségben. Közel 50 szociális és oktatási intézményt hoztak létre a rászorulóknak, amelyek fenntartásában azóta is aktívan részt vesznek. A februári programot a Budapesti Vonósok Georg Philipp Telemann muzsikájának szenteli – minden idők legtermékenyebb szerzőjének színes életművéből hallhatunk majd egy divertimentót, egy motettát Bán Balázs zengő basszusán, egy háromhegedűs versenyművet Takácsné Nagy Gabriella,  Windberg Anna és Rónaszéki Tamás szólójával, illetve az időről időre felcsendülő, stilizált táncokat felvonultató, népi dudát imitáló tételéről La Musette alcímen ismert szvit

2024. május 5. (vasárnap) - 19:00
Zugligeti Szent Család Plébániatemplom

Az évad utolsó, adakozást szorgalmazó hangversenyét május 5-én tartja a Budapesti Vonósok együttese a Zugligeti Szent Család Plébániatemplomban. A koncert bevétele ez alkalommal az életveszélyesen beteg gyermekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítvány számára folyik be, a szerző pedig ha nem is feltétlenül beteg, de árva gyerekek között dolgozhatott annak idején a velencei Ospedale della Pietà lányai között. A vörös haja miatt rőt papként is emlegetett Antonio Vivaldiról van szó, akinek számos versenyművét és oratorikus alkotását a velencei intézet lánygyermekei mutattak be a szerző betanításával és irányításával. A koncerten Vivalditól két ritkábban hallható sinfonia, egy motetta Dolhai Luca szopránszólójával, illetve az együttes szólistáinak, Surján Péter, Lang Ildikó és Miklós Adél közreműködésével egy háromhegedűs versenymű szólal meg.

Csodás atmoszférájú, különleges műsorösszeállításokat hallhat tehát a Budapesti Vonósok templomi koncertjeinek közönsége, és az már csak „hab a tortán”, hogy egy-egy nemes ügyet támogathatunk azzal, ha ellátogatunk ezekre a hangversenyekre az érzelmi-szellemi feltöltődés érdekében.