III. ÓBUDAI ZENEZUG FESZTIVÁL

RÉSZLETES PROGRAM:

 

2021. JÚLIUS 9., PÉNTEK

18:00 Miből lesz a cserebogár?

Országos versenyeken győztes zeneiskolások bemutatkozása a Budapesti Vonósok közreműködésével, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével közös rendezésben.

20:00 Zegzugos zenei utazás az Óbudai Társaskör termeiben

A Budapesti Vonósok zenészei különböző zenetörténeti korszakokból válogatott kamaraműveket megszólaltatva végigkalauzolják Társaskör termein a hallgatóságot, s közben izgalmas részleteket árulnak el a művek keletkezéséről.

 

2021. JÚLIUS 10., SZOMBAT

16:00 RögvEst – a Momentán Társulat improvizációs előadása

A Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása, melyet már több mint 1100-szor játszott! Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont.
Egyetlen este alatt járhatsz lakótelepi fürdőszobában és illegális kaszinóban, találkozhatsz irigy kalózokkal és zaklatott HR menedzserekkel, elleshetsz intim hálószobatitkokat és mesteri meggymagozó technikákat, sőt főhősévé válhatsz egy romantikus, improvizált dalnak is.
Megszólalni nem kötelező. De érdemes!

17:00 „Miért lettem zenész?” – Farkas Gábor zongoraművésszel Bolla Milán beszélget

A világhírű Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert előadója, több nemzetközi zongoraverseny győztese, és a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Napjainkra számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását idehaza Liszt- és Junior Prima-díjakkal, külföldön a „Steinway Artist” és az Aoyama Music-díjjal ismerték el.  Farkas Gábor 2017 óta a Tokyo College of Music, Japan professzora, 2020-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője.

18:00 Farkas Gábor és a Budapesti Vonósok koncertje

Dvořák: H-dúr noktürn, op. 40
Beethoven: C-dúr zongoraverseny, op. 15  
Dvořák: E-dúr vonósszerenád, op. 22

Szólista: Farkas Gábor (zongora)

Koncertmester: Pilz János

A fiatal Beethoven 1798-ban, Prágában mutatta be C-dúr zongoraversenyét saját szólójátékával. Ekkor még nem a hősies küzdelem, inkább a tökéletes rend klasszikus hangján szólt közönségéhez. A hangversenyt Dvořák muzsikája keretezi. A H-dúr noktürn első változata már feltűnik egy korai, félbemaradt vonósnégyes Andante religioso tételeként. A hangnemválasztás is segíti a lebegő, anyagon túli hangzást, hiszen üres húrokat alig használhatnak a vonósok. Az öttételes vonósszerenád 1875-ben, mindössze 12 nap alatt született. A friss házasság, első gyermekük születése és az első komoly sikerek boldog időszaka volt ez a zeneszerző életében. Mintegy fél órányi lebilincselő zenét alkotott: határtalan öröm, életerő, gyengédség, törékenység, a melankólia és nosztalgia hangjai, népi dallamok és táncok teszik különösen gazdaggá a kompozíciót.

21:00 Szakcsi Trió jazzkoncertje az Óbudai Társaskör kertjében

Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Orbán György – nagybőgő
Kőszegi Imre – dob
 
A három kitűnő jazzmuzsikus közös játéka egyedülálló nyáresti élményt ígér, amelyet a móri Csetvei Pincészet válogatott borai tesznek még hangulatosabbá.

Jegyár tartalmaz egy pohár bort a jegy átadásával.

 

2021. JÚLIUS 11., VASÁRNAP

16:00 HÚZZUK-VONJUK – Játékos zenék-zenés játékok 3-tól 103 éveseknek

A közönség rajzfilm-zenét alkothat, együtt játszhat, énekelhet a zenekarral Bognár Szabolcs énekművész közreműködésével és a Liszt-díjas dr. Lakner Tamás vezetésével.

18:00 Eredics Salamon és a Budapesti Vonósok koncertje

Vivaldi: La Folia
Vivaldi: C-dúr furulyaverseny
Respighi: Antik táncok és áriák – szvit No. 3

Veress Sándor: 4 erdélyi tánc
Átdolgozások a Söndörgő együttes dalaiból

Szólista: Eredics Salamon (blockflöte)

Koncertmester: Pilz János

Különleges műsorösszeállítással készül a Budapesti Vonósok és Eredics Salamon. Európai örökségünk egy olyan szeletét mutatják meg, amely nem mindennapi ívet rajzol Itáliától a Balkán-félszigeten át a mai Magyarországig és Erdélyig.
Antonio Vivaldi La Folia-ja az egyik legrégebbi zenei témára épül. A középkori „fóliák” még egyfajta kompozíciós-improvizációs eljárást jelentettek, később azonban kialakult az a jellegzetes harmóniasor, ami 300 éven át mintegy 150 zeneszerzőt megihletett. Ottorino Respighi, a 19-20. század fordulóján élt olasz zeneszerző és zenetudós 16-18. századi itáliai mesterek dallamait használta Régi dalok és táncok című sorozatához.
Az est szólistája, Eredics Salamon sokoldalú művész, aki a klasszikus zene és a népzene világában is elsőrangú. Furulyán, harmonikán és tamburán játszik. A régizenében blockflötés, ugyanakkor szentendrei családi alapítású együttesük, a Söndörgő magyar és délszláv népzenét játszik.

Eredics Salamon koncertjére megváltott jegyek érvényesek a koncertet követő Kerti mulatságra is!  

20:00 Kerti mulatság

Miként a korábbi években, idén is zenés kerti mulatsággal, gulyáslevessel várja a zenekar az esti koncert vendégeit a fesztivál lezárásaképpen.

 
Az Óbudai Társaskör kertjében a fesztivál ideje alatt a Magyar Orchidea Társaság impozáns orchidea-kiállítása tekinthető meg.
 
 
Az előadások a hatályos rendelkezéseknek megfelelően csak védettségi igazolvány felmutatásával látogathatók.