fbpx

Alapérzelmek a zenében – Harag

Schumann: A költő szerelme, op. 48, No. 7 – Ich grolle nicht (Nem haragszom)
Schumann: Ifjúsági album, op. 68, No. 31 – Harci dal
Bartók: Allegro barbaro, Sz. 49, BB 63
Beethoven: cisz-moll („Holdfény”) szonáta, op. 27, No. 2 – III. tétel (Presto agitato)
Mozart: A varázsfuvola, K. 620 – „Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen” / „Pokoli lánggal ég a bosszú bennem” (Az Éj királynőjének áriája, II. felvonás)
Beethoven: Coriolan-nyitány, op. 62

Vezényel: Dobszay Péter

Közreműködők:
ének, műsorvezető: Szélpál Szilveszter
ének – Süle Dalma
zongora – Palojtay János
Budapesti Vonósok

Hirtelen felgyorsul a pulzus, emelkedik a vérnyomás, valami erősen feszít minket belülről: igen, düh fortyog bennünk. Ha az ember később, higgadt állapotban hajlamos is szégyellni magát amiatt, hogy mit gondolt, mondott vagy tett, amikor a harag irányította, egészen biztosan nem jó stratégia mindenestül elfojtani ezt a sokszor zavarba ejtő érzést. Az egyik legalapvetőbb érzelem ideig-óráig elhomályosíthatja ugyan józan ítélőképességünket, de vajon hogyan jelenik meg a klasszikus zene különböző műfajaiban?
A klasszikus zene nyugtató, lelket gyógyító erejéről jóval többet hallunk és olvasunk, mint arról, hogy milyen az, amikor érzelmeinket akár a szélsőségekig képes felkorbácsolni a muzsika. A harag jeleit könnyű azonosítani, lévén olyan érzelem, amely az emberre fizikai hatást is gyakorol: arckifejezésünk megváltozik, akár fenyegetővé válik. A düh univerzális érzés, amelyet legközelebbi környezetünkben éppúgy tapasztalhatunk, mint amikor a világ távoli pontjain barangolunk. A harag képei gyakran kapcsolódnak össze a bosszú, a harc, a háború témáival, de a düh inspiráló erő is lehet: a változás, a változtatás igénye, egy új nyitány lehetősége is benne rejlik. Az Érzelmek iskolája sorozat nyitó eseményén a világ zeneirodalmának haraggal kapcsolatos részletei csendülnek fel: a Bartók-, Schumann-, Beethoven- és Mozart-zenék várhatóan felajzzák a hallgatóságot, de természetesen a ránk gyakorolt hatás elemzése sem marad el Szélpál Szilveszter operaénekesnek, a program műsorvezetőjének köszönhetően.

Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező iskolai csoportokat, illetve iskolás korú egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig lehet a csip@mupa.hu címen, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást, amely hatéves kortól ajánlott, minimum 6 főnek tartjuk meg.

Korosztály: 10-14 év

Rendező: Müpa

dátum

időpont

11:00

Részvételi díj

2000 Ft

More Info

Read More
MÜPA Fesztivál Színház

helyszín

MÜPA Fesztivál Színház
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
Bérletek
JEGYVÁSÁRLÁS

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.