Kategóriák
Média

Kamera-muzsika – egy új sorozat születése

Lassan egy év telik el zenekarunk életében megváltozott körülmények, szigorú korlátozások között. Különös helyzetbe kerültünk közönségünkkel együtt: a lezárások megakasztottak sok mindent, amit szerettünk, ugyanakkor új utakat, új csatornákat nyitottak meg. Ami nem változik: szeretettel és nagy elhivatottsággal készülünk minden alkalomra, amikor zenét játszhatunk Önöknek!

Új online sorozatunk, a Kamera-muzsika különösen is sajátja lesz együttesünknek, hiszen kifejezetten kamarazenekarra írt műveket szólaltatunk meg. Ezt a műfajt a sokszínűség és az egység talán legintenzívebb találkozása teszi csodálatossá. Minden hangszer, minden játékos egyéni szerepet kap, mégis együtt lélegzünk, egy emberként kell megszólalnunk.

Első alkalommal február 4-én, csütörtökön este 7 órakor kevésbé ismert műveket hozunk a kamerák elé. Izgalmas zenéket, valódi kincseket találtunk kottatárunkban, hallgassák örömmel! 

Műsor:

Telemann: B-dúr zenekari szvit „A nemzetek” (Les Nations) TWV 55:B5

Telemann: Versenymű két brácsára TWV 52:G3

Orbán György: Udvari táncok

 

Közreműködik: Kárpáti Szilvia, Szabó Réka – brácsa

Koncertmester: Pilz János

Georg Philipp Telemann a német barokk legsokoldalúbb zeneszerzője. 86 évének legnagyobb részében Hamburgban működött, keze alatt virágzott a város zenei élete. Vezető mester, komponista és karnagy, aki billentyűs, vonós és fúvós hangszereken is kitűnően játszott. Több, mint 3000 művet komponált minden létező műfajban, utazásai alkalmával pedig elsajátította a jellegzetes francia és olasz stílust. Mindenhol udvarias, szellemes társasági embernek ismerték, aki kollégáival jó kapcsolatot ápol. Barátjának mondhatta legnagyobb kortársát, Johann Sebastian Bachot is.

A „Nemzetek” szvit (Ouverture ’Les Nations’) francia szvit. Ez a típus a francia színpadi zenéből kiemelt táncok, balettek sorozatából jött létre, így gyakran hordoz zenén kívüli jelentést. A különböző népek felvonulása 18. századi francia színházakban divatos téma volt. Telemann 8 tánctétele karakteres zenei portré-sorozat. Az Ouverture (nyitány) és a Menuet I-II. a francia udvari zenét reprezentálja, majd következnek a törökök, a svájciak, a „moszkoviták” és a portugálok. A menetet tréfásan lovak zárják: a sánták (Les Boiteux) és a vágtázók (Les Coureurs), hiszen nélkülük nincs felvonulás a 18. századi Európában.

A G-dúr versenymű két brácsára egy teljes négytételes barokk versenymű mintegy 7 percbe sűrítve. A zeneszerző maga is játszott brácsán, és szívesen emelte ki szólóhangszerként, ami már akkor is különlegesnek számított. Elegáns, jókedvű zenét hallhatunk Kárpáti Szilvia és Szabó Réka előadásában. Mindketten zenekarunk brácsaművészei.

Orbán György marosvásárhelyi születésű zeneszerző 1979 óta él és alkot Budapesten. Egyik legfontosabb műfaja az egyházi kórusirodalom, de ír színpadi műveket, hangszeres darabokat és filmzenét is. Az Udvari Tánczok nemcsak címében historizáló: a szerző híres 18. századi kódexeink gyűjteményeiből válogatott jól ismert dallamokat. A régi táncok a velünk élő múltat jelenítik meg az öttételes modern zeneműben.

A Kamera-muzsika második hangversenyét március 4-én este 7 órakor hallhatják. Várjuk Önöket szeretettel!