BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019 – Gálakoncert

2019-08-31 19:30
Budapest Music Center (BMC) 1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Újabb versenyt hívott életre a Budapest Music Center 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget. A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhetnek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. A versenyre való jelentkezés egyben elődöntőként is szolgált, augusztus utolsó hetében a versenyzők már a középdöntőben mérhetik össze tudásukat.

A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt az EMMI – Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

 

Műsor:

Klasszikus–kortárs kategória: 
Ránki György: Concertino

Nyitott kategória:
szabadon választott programú koncert

Közreműködik:

A Cimbalomverseny döntősei

Budapesti Vonósok

Lázár Gyula – nagybőgő

Ónodi László – brácsa

Pusztai Csaba – dob

Vezényel: Vajda Gergely

Moderátor: Becze Szilvia

 

A koncertre a belépés díjtalan.

A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.